Quasi-Ra

 How did the Egyptians build the pyramids? Aliens, of course. Be one of them in this physics-based puzzle-ish game.

Quasi-Ra gjorde jag till Ludum Dare #36.

Spelet i korthet

Boxa in klossar i rätt område genom att använda explosions- och implosionsstrålar. Banorna länkas samman genom en karta som fylls med byggnader allt eftersom spelaren klarar av banor.

Saker som blev bra

Grundmekaniken (putta och dra klossar) är jag rätt nöjd med. Det är simpelt och kan leda till smågalna resultat. Startskärmen ger möjlighet att experimentera med kontrollerna och agerar tutorial.

Saker som blev mindre bra

Även om jag blev nöjd med grundmekaniken kräver spelets mål ofta en precision som mekaniken inte är anpassad för. Detta kan leda till frustration. Framförallt en  energisk speltestare påvisade denna problematik.

Jag borde ha lagt mer fokus på att finslipa mekanikerna och ett fåtal banor istället för att skapa den stora mängden banor som det i slutänden blev. Jag blev distraherad av tanken på att skapa en tematisk progression som slutade med att man byggde pyramider. Banorna blev tematiskt låsta då jag ville att de skulle länka tydligt till att man bygger ett hus eller en bro. Banorna hade kunnat bli intressantare om jag hade fokuserat på att göra intressanta pussel först och främst, och att koppla dem tematiskt i andra hand.

Övriga reflektioner

Det var det första LD-spelet jag gjorde på egen hand. Min erfarenhet från tidigare game-jams var att gruppen tenderade att bli fast länge i att komma på en idé. Detta var i kombination med att grupp-projekt tenderar att dra igång långt senare på dagen än vad jag som morgonperson brukar vilja. Detta är inte de bästa förutsättningarna när man har kort tid på sig att färdigställa ett spel. Ensam finns det större chans till en högre grad av flexibilitet och effektivitet, vilket jag kände att jag behövde.

Jag har därefter framgångsrikt gjort många spel tillsammans med andra. I dessa fall har jag dock kommit på en idé och börjat arbeta med den innan ytterligare människor ansluter. Jag trivs med det sättet att arbeta då det blir mer fokus på att färdigställa och mindre på att komma igång. Spelidén har dock ofta anpassats under produktionens gång genom input från de andra deltagarna. Det väsentliga har inte varit att jag ska få göra min idé (även om det är trevligt), utan att startprocessen ska vara snabbt avklarad.

Direktlänk
Ludum dare

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *