The Ways Out


A cell. Who are you? Why are you here? How will you leave?

Jag och två andra gjorde spelet The Ways Out till Ludum Dare #37. Version 1.0 blev färdigt inom tidsramen. Efter eventet förbättrade vi spelet och publicerade v1.1.

Spelet i korthet

Spelarens karaktär blir med tiden hungrigare och mer galen. Detta kan stävjas, om spelaren vill, genom interaktion med saker. Vid olika tillfällen och på olika sätt dyker det upp text som avslöjar saker om karaktären.

Saker som blev bra

Det finns väldigt mycket att upptäcka i spelet. Antalet slut är någonstans runt 15. Informationen som delges om karaktärerna man kan spela dyker upp på olika sätt beroende på hur spelaren väljer att spela. Allt detta är dock rätt subtilt levererat. Det är väldigt enkelt för spelaren att börja tro att det bara finns ett möjligt slut och att det är hela poängen med spelet. Jag tycker om att vi har skapat ett spel där det finns mycket att upptäcka men där det är upp till spelaren själv att vara nyfiken.

Tiden i spelet fortgår faktiskt genom att skuggan från en pelare utanför cellfönstret roterar. När skuggan passerar olika punkter triggas nya events och tider på dagen. Det finns något väldigt fysiskt i att göra så, istället för att ha en variabel som tickar uppåt varje sekund. Simulatoraktigt. Jag tycker om det, även om det inte är väsentligt för spelarens upplevelse.

Ljudet är fenomenalt! Vi skapade vissa ljudbilder som verkligen ger en känsla av att man är i en cell. Ljudet från korridoren när vakten kommer är jag enormt nöjd med.

Saker som blev mindre bra

Det är möjligt att vi var för subtila. Även om jag, som jag nämnt ovan, är nöjd med hur spelet är beroende av spelarens nyfikenhet för att alla dess hemligheter ska upptäckas, så behöver det finnas en balans. Jag tror att vi missade den balansen.

Narrativet är väldigt kryptiskt. Jag är osäker på hur mycket en spelare kan pussla ihop av vad som faktiskt försiggår i bakgrunden. Jag är okej med att det finns tolkningsutrymme, men jag tror att vi även här var lite för subtila för spelets eget bästa.

Grafiken lämnar en hel del att önska!

Direktlänk v1.1
Direktlänk v1.0
Ludum Dare v1.0

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *